søndag den 5. januar 2014

Mission "væk fra skærmen"

Maria og jeg spiller også - tilsammen har vi den lille Puh, som vi passer og plejer. For spil er sjovt og hyggeligt - i begrænset omfang - efter min mening. Hvad mener du ?  


Så er ungernes juleferie ved at være slut.
 Og endnu engang synes jeg, vi har kæmpet om opmærksomheden med en skærm.
Det vil sige i forhold til Noah....... Maria spiller også, men meget lidt og jeg har aldrig oplevet, når veninderne er på besøg, at de siger "må vi spille ? " og hvis nej, så 15 min senere "må vi nu?" 

Nu er det ikke fordi, jeg som sådan er imod, at Noah spiller. Det er også en stor del af drengenes sociale liv, da det er noget, der bliver talt meget om i skolen osv. 
Men mange timer foran en skærm, synes jeg vækker det dårlige humør.... Noah kan jo ikke selv se det. Men det kan vi som forældre......
Når der så er ferie, så er udfordringen altså bare lige lidt større. For uden skolen og fritidsinteresserne bliver der rigtig meget tid - hvor Noah gerne vil spille.
Her i ferien har vi været i skøjtehal, i skoven og gå et par gange, på lang cykletur, i svømmehal, spillet brætspil, været kreative og ikke mindst været i haven. 
Og hvad angår haven, så er det, at både Noah og Maria, kan synes at jeg kan være verdens mest irreterende mor, at jeg sådan tvinger dem ud hver dag !!
 Det skal dog siges, at jeg ALTID selv er med. Medmindre det er noget de frivilligt selv finder på ( sker så ikke om vinteren medmindre der er sne ! )  

Jeg oplever så også det positive, at når Noah får nej til spil, så finder han også på noget andet fx lego...... desværre når vi først til lego, bøger eller hvad det nu kan være, EFTER en (til tider stor) konflikt....


Nu er det så, jeg kunne tænke mig at høre, hvordan andre gør omkring alt det her skærmtid ( som jo selvfølgelig heller ikke kun omfatter spil, men også film osv ).

Hvor lang tid bruger jeres børn foran skærmen ?
Har I stillet regler op ?
Er det kun drenge der sidder og hænger, så meget foran en skærm ?
Nogen gode ideer til fantastiske aktiviteter som får interessen for skærmen, til at forsvinde ud i den blå luft ?  

8 kommentarer:

 1. Vi har ikke nogle regler omkring det i øjeblikket og det er fordi det indtil videre ikke er nødvendigt set med mine øjne. Men jeg er så også en af de mødre der kan finde på at spille Ludo med Emil på Ipad, selvom jeg da lige så godt kunne finde brætspillet frem:-) Grunden til at vi ikke har regler er at jeg ikke synes det fylder for meget generelt - derfor kan jeg også godt leve med at Emil f.eks. i går sad og spillede minecraft med en kammerat i flere timer. Det var noget andet hvis det altid var sådan, men jeg synes at Emil og hans venner er gode til at finde på lege, så at de engang imellem får lyst til at spille er okay med mig. På et tidspunkt syntes vi det tog lidt overhånd med at se tv til gengæld, så der lavede vi den regel at der onsdag slet ikke måtte ses tv - bare for at afprøve det og det gjorde faktisk at vi som familie blev bedre til at foretage os noget sammen og det har vi holdt fast i - dog er det ikke en fast dag nu, da vi nok på grund af årstiden bare sidder og hygger mere med at spille spil og tegne m.m. Om sommeren er vi alle meget ude og Emil skal næsten dagligt hentes på legepladsen, når det er sovetid, så der har vi slet ikke samme udfordringer:-) Carla er jo kun to, så det er faktisk først nu hun er begyndt at se tv, men det er ikke særlig meget....endnu.
  K.h.
  Christina

  SvarSlet
 2. Vi har (faktisk i december) indført spillekort, fordi vi syntes at det greb om sig. Specielt på fridage, hvor Wii og iPads blev flittig brugt. Nu har de hver 3 Wii-spillekort af 20 min, og 3 iPad-spillekort af 20 min. Så har vi købt et (pænt) æggeur, som står i stuen. Og de er rigtig flinke til at stoppe når det ringer.
  I hverdagen spiller de altså ikke alle kortene (!) det er mest i weekender. Og de bestemmer så selv hvor mange kort de vil aflevere. Mindstemand vælger som regel 1 time ad gangen ;-)
  God fornøjelse med hvad end i finder på! ♥

  SvarSlet
  Svar
  1. Genialt fundet på med de spillekort - det tror jeg også vi skal indføre her i huset, sammen med det æggeur vi også lige har besluttet skulle indkøbes da vi synes det tog overhånd med Bassens spilleglæde - tak for den ide : )

   Slet
 3. Med de 2 drenge syntes jeg det er et stort problem. Specielt ham på 13. Han sidder foran enten pc'en eller tv'et med playstation hele dagen. Sådan har det være i næsten al den tid jeg har kendt ham. Den lille gør det også rigtig meget, men han finder dog også på noget andet ind imellem. Jeg syntes det største problem er de isolere sig selv. Men det er svært som papmor at gøre det store. Især når faderen ikke finder det et problem. Jeg har meget opmærksom på det i forhold til trunten. Hun vil ind imellem gerne spille på Ipad'en, men jeg sørger for det meste for at det så er nogle spil der giver mening (læring) . Eller også spiller vi sammen.
  Selvom folk siger det er noget vi skal vænne os til i vores samfund, tror jeg desværre vores børn i fremtiden mister nogle kvaliteter iforhold til at kommunikere og indvirke med andre mennesker. Desuden tror jeg heller ikke World of Warcraft og hvad det ellers hedder gør det store for ens kreative univers.

  SvarSlet
 4. Christina - Jeg giver dig ret - det er vigtigt at foretage sig noget sammen som familie. Og hvor er du heldig med en dreng der render på legepladsen. Desværre oplever jeg - trods det at vi bor i et kvarter med mange børn - at der sjældent er nogen på legepladsen :-(

  Liv - en rigtig god ide med spillekort.... det tror jeg bestemt godt, vi kan bruge her. Tak for rådet :-)

  Mette - Ja, jeg kan godt se, at der nok ikke er så meget at gøre som papmor..... specielt hvis drengene altid har fået lov og forældrene synes det er ok... men jeg giver dig bestemt ret i, at der er forskel på spil. tror desværre bare at drenge generelt ( incl min egen dreng ) er ret vilde med "krigs-spil" :-S

  Kh Christina

  SvarSlet
 5. uhh ha ja den er svær - nu er Bassen herhjemme kun 5 år så indtil nu spiller han kun stille og rolige spil som Guldbamsen et gammelt spil om den gamle guldkornbamse som farmanden havde fra teenageårene ; ) og da vi ikke har fjernsyn så sætter det også sin naturlige begrænsning på sanseløst zapperi, men Bassen er VILD med at spille og se film (på lærred med projektor) og det kræver til tider virkelig stålfasthed i forhold til at sige nej - de får dog begge de fleste hverdage lov til at hygge med en film en times tid efter børnehave, for lige at falde ned og finde roen - ellers river de simpelthen hovederne af hinanden pga ren overtræthed : ) vi har endnu ingen faste spilleregler, men synes også den er svær for Bassen spørger mange gange om dagen om han må spille, som f.eks lige når han er stået op og som det sidste inden sengetid - der er svaret dog klart nej, da spil og film er bandlyst lige inden sengetid med en særligt sensitiv dreng da det er lig med en dreng der skal bruge mindst en time på at falde i søvn ; )

  Livs ide med spillekort er genial - nem at forstå for alle parter, så den tror jeg straks vi indfører herhjemme inden det tager overhånd for alvor : )

  kh Karina Viki

  SvarSlet
 6. Hej Karina

  Ja, det er nok en god ide at få startet op på fx "spillekort".
  Jeg har det ligesom dig, det er ok at slappe lidt af foran skærmen efter en lang dag, det kan vi andre jo også nyde nogengange.... Alt med måde :-)

  Kh Christina

  SvarSlet