Få tømt lidt ud i diverse rester og få lækre boller på bordet...
Opløs ca 10 gram gær i en dl koldt vand.
Herudover skal du bruge ca 5 dl væske -> mælkeprodukter evt blandet med lidt vand.
I de her boller brugte jeg 2,5 dl cheasy fraiche og 2,5 dl mælk.
Men brug de rester du har - ymer, ylette, A38 osv. og mix med mælk eller vand. Det gør ikke noget, hvis syrnede mælkeprodukter er lidt over sidste salgsdato ( op til en uge - husk selvfølgelig altid at kigge godt efter, så der ikke er mug !! )
En spsk sødt sirup, sukker, honning - igen hvad du nu lige ligger inde med.
1 tsk salt ( kommes først i, når der er blandet lidt mel i væsken - ellers kan det ødelægge hævningen )
Herudover har jeg brugt 2 dl 5-korns blanding og 5 dl havregryn.
Det er meget forskelligt hvad jeg bruger af mel og andet fx. grahams, rugmel (mindre mængder ) Hvid hvede, fuldkornshvedemel, hørfrø, solsikkekerner, en rest sukkerfri müsli - bare for lige at nævne nogle eksempler.
Du kan også bruge gulerødder, rødbede, squash eller lignede.
Vær opmærksom på, hvis du bruger havregryn, så lad det stå og trække væske, før du blander mel i. Hæld bare mere vand på, hvis det trænger. Det kommer sig ikke så nøje.
Til sidst bruges almindelig hvedemel til, at binde dejen sammen.
Dejen hæver i køleskab min. 6 timer og gerne op til et døgn.
Dejen skal være klistret, men IKKE for flydende. Se nederste billed, hvordan bollerne ser ud før de bliver bagt.
Dyp en hånd i vand og læg en "klump" dej på en plade med bagepapir.
(Bollerne skal ikke pensles)
Bages ved 200 grader ca 20-25 min. Til de er lidt gyldne på toppen og lyder hule, når du banker på dem.
Det færdige resultat :-) |
Det er så dejlig nemt bare at tømme skabene, og resultatet bliver altid lækkert.
SvarSlet- Anne
Tak for input - det skal da prøves :-)
SvarSletAnne - Ja, det er utroligt hvor meget der egentlig kan bruges - af det man bare har....
SvarSletMette - Glæder mig til at høre om resultatet :-)
Kh Christina